Boeken

Marokkaanse jongeren: daders of slachtoffers?
Marokkaanse jongeren: daders of slachtoffers?

In dit boek beschrijft Ali aan de hand van eigen ervaringen hoe een jongere af kan glijden naar het criminele circuit.

Hollandse nieuwe: drie generaties Marokkanen aan het woord

Hollandse nieuwe: drie generaties Marokkanen aan het woord

‘Hollandse Nieuwe’ is het tweede boek van Ali Eddaoudi, de man die debuteerde met ‘Marokkaanse jongeren: daders of slachtoffers?’

Aan de hand van interviews geeft dit boek een inzicht in de leef- en gedachtenwereld van Marokkaanse mannen en vrouwen in Nederland. In totaal betreft het tien interviews met zowel hoog- als laagopgeleiden, jongeren en ouderen, Marokkanen die succesvol zijn als Marokkanen die in het criminele circuit terecht zijn gekomen. De geïnterviewden vertegenwoordigen de eerste, tweede en derde generatie Marokkanen in Nederland en zijn allen afkomstig uit het Rifgebergte in Noord-Marokko. Ze vertellen openhartig over het leven in Marokko, het wennen aan de Nederlandse cultuur, gezinshereniging, onderhuidse discriminatie, hun visie op Nederland en de Nederlanders, hun familieleven, hun huwelijk en hun dromen.

Ali Eddaoudi heeft met dit boek een goed en genuanceerd beeld weten te schetsen van de problematiek van verschillende generaties Marokkanen in Nederland. De interviews zijn omgebouwd tot levensverhalen in de ik-vorm. De verhalen lezen erg makkelijk en nodigen uit tot meer willen weten. Een boek dat een welkome aanvulling vormt op de al bestaande boeken.

Voor insiders is ‘Hollandse Nieuwe’ een feest van herkenning. Voor anderen een confrontatie met het onbekende.

Delen via: